SLOVENSKÝ POHÁR č.2 JE ZA NAMI

Cez víkend sa v Topoľčanoch odohralo už druhé kolo Slovenského pohára v šípkach. Skúsme sa trochu obzrieť, čo nám tento pohár priniesol.

V prvom rade musíme určite spomenúť účasť šípkarov a šípkariek na tomto turnaji, ktorá šplhá k rekordným číslam. Turnaja sa zúčastnilo 62 hráčov 1. ligy, 304 hráčov 2. ligy, 41 žien, 37 juniorov U18 a 20 hráčov bojovalo v kategórii U13. V turnaji dvojíc si zahralo 96 párov … a toto sú už naozaj krásne čísla.

Organizačne zvládnuť turnaj s toľkými hráčmi naozaj nie je celkom jednoduché, ale vo všeobecnosti je možné konštatovať, že až na drobné chybičky turnaj prebehol naozaj bez vážnejších problémov. Na tomto mieste sa určite patrí poďakovať všetkým organizátorom za zabezpečenie turnaja. Koberce, stojany, terče, tablety, aplikácie, spojenie, osvetlenie, rozlosovanie.. to všetko sú hodiny práce, ktorú musia organizátori zvládnuť, aby sme my, šípkari, mohli dôjsť a zahrať si… VĎAKA všetkým, ktorí priebeh turnaja pripravovali!

Pohár nám zase priniesol niekoľko veľmi zaujímavých zápasov, ale aj niekoľké prekvapenia. Okrem známych hráčov a hráčiek si na najvyššie umiestnenia siahli aj hráči, ktorých až tak bežne na celoslovenskej úrovni nevidíme na popredných miestach.

Nakoľko výsledková listina už bola zverejnená, nebudeme sa k nej vracať. Za zmienku však určite stojí finálová účasť Janka Poláka zo Senice, alebo finálový zápas druhej ligy Zaťko – Waloszek. V turnaji U18 sa pri svojej prvej účasti na najvyšší pomyselný stupienok prebojoval talentovaný prešovčan Martin Brindzko, ktorý si navyše odniesol ešte aj striebro z turnaja dvojíc. V U13 prekvapil ďalší talent z levickej akadémie – Maxim Paľaga.

Ak budú naši juniori aj naďalej takto pokračovať, zdá sa, že sa nemusíme obávať o budúcnosť slovenského šípkarskeho športu. Obavy však tento trend môže vyvolať u našich seniorov, pretože juniori im začínajú dýchať na krk aj v súťažiach dospelých, v ktorých naše detváky už naozaj nie sú len do počtu.

Za zamyslenie však určite stojí finálový zápas žien. Vo finále sa stretli naše reprezentantky, ktorým už na krku viseli (a viackrát) tie najjagavejšie, zlaté medaily z Majstrovstiev Sveta a Majstrovstiev Európy. Je pravdou, že organizačne zvládnuť vysielacie časy a priestor nie je ľahké a vždy musí byť niečo odsunuté na úkor iného, ale uprednostniť zápasy druhej ligy pred finále ženskej špičky asi nebolo najšťastnejším riešením. Finalistky by si boli určite zaslúžili nástupovú uličku, walk on songy a televízny prenos. Aj keď svoj zápas odohrali na finálovom terči, ich zápas úplne zanikol, čo je rozhodne škoda nielen pre baby finalistky, ale aj pre propagáciu ženských šípiek. Maťka Súlovská a Lucka Jankovská sú rozhodne mená, ktoré v histórii urobili pre slovenské šípky asi najviac a my veríme, že ešte aj urobia.

Zomrel kráľ, nech žije kráľ! Tešíme sa na Mastre č. 2 a januárové Majstrovstvá Slovenska!

NECH TO (v medziobdobí) LIETA!!!