Šípky v skratke.
Začínate hrať šípky? Tak je možné, že robíte niektoré z týchto chýb. Skvelé však je, že vďaka tomuto článku si ich viete všimnúť a odstrániť ich! Poďme sa pozrieť na najčastejšie začiatočnícke chyby hráčov šípok!

Zlý postoj

Začiatočníci v šípkach mávajú často problém s postojom. Veľakrát sa stáva, že hráči stoja obrátene. To znamená, že hráč, ktorý hádže s pravou rukou má vpredu ľavú nohu. Tak je to nesprávne. Ak hádžete pravou rukou, tak aj vaša pravá noha má byť mierne vpredu. Postoj má byť uvoľnený a pohodlný, aby vás príliš neunavoval, ale napriek tomu dostatočne stabilný.

Príliš veľký pohyb

Pri šípkach je dôležité nehýbanie sa. Počas hodu by sa malo pohybovať iba predlaktie a zápästie, prípadne prsty. Začiatočníci sa často pri hre rôzne predkláňajú, poskakujú, vykopávajú nohy. Pri hode sa netreba príliš predkláňať, pretože by vás to mohlo vyviesť zo stability. Váhu premiestnite na vašu prednú nohu a zadná noha zostáva stále na zemi.

Štýl hodu

Veľmi častou chybou je hádzanie šípky príliš silno. Rovnako ako pri golfe, aj hádzanie šípok je skôr o prevedení, ako o sile. Ak skombinujete zlý postoj a prílišnú silu, dostanete nekontrolovateľný let šípky. Šípky nie sú o šťastí, ale presnom mierení a správnej technike. Okrem toho, silné hádzanie môže poškodiť pavúka či segmenty terča.

Mierime tak, že oko je v jednej línii so šípkou a cieľom hodu. Pri hode by sa ruka nemala dostať vedľa ucha či až za hlavu. Lakeť má byť pri hode kolmo k zemi, pri hode sa mierne zdvíha. Pri zakončení hodu vystretá ruka mieri na cieľ. Pozor na zápästie, to by sa nemalo pri hode príliš hýbať, inak to môže byť dokonca nebezpečné!

Čo sa týka úchopu šípky, začiatočníci veľakrát držia šípku príliš silno (a následne vykonajú príliš silný hod). Úchop má byť pevný a stabilný, ale nie príliš silný, pretože môže pri hode dôjsť k neskorému uvoľneniu šípky. Príliš slabý úchop môže spôsobiť zase zasiahnutie stropu namiesto terča.

Hranie s rovnakými (lacnými) šípkami

Každý začiatočník sa po čase začne zaujímať o rôzne dĺžky, prevedenia šípok, o ich dizajn či iné parametre. Je vhodné so šípkami experimentovať – vyskúšať si rôzne telá šípok a letky. Každá časť šípky ovplyvňuje jej let. Niektorí hráči uprednostňujú väčšie letky, ktoré poskytnú kontrolovanejší let, iní zase menšie letky pre rýchlejší a agresívnejší hod. Skúste, čo vyhovuje práve vám a zlepšíte tým aj vašu techniku!

Nesprávny výber spoluhráča

Ak sa chcete zdokonaliť v šípkach, musíte hrať s rovnocennými spoluhráčmi – prípadne o čosi lepšími, ako ste vy sami. Aby ste sa mohli zlepšovať, musíte prehrávať a skúmať, ako hru a vašu techniku vylepšiť. Od lepších a skúsenejších hráčov sa viete čo-to priučiť, pretože viete sledovať a odpozorovať spôsob, akým hrajú. Porovnávaním štýlov hry sa mnoho naučíte! Preto hrajte s lepšími hráčmi, nebuďte sklamaní pri prehre, ale skúste to znova! To je tajomstvo pokroku.

Emócie pri hre

Pri šípkach je dôležité sústredenie a pokoj. Ak sa Vám v hre nedarí, nezúfajte, ale pokúste sa zostať pozitívny. Neverili by ste, ako môžu nervy a nespokojnosť ovplyvniť vašu hru! Schopnosť upokojiť sa a mať čistú myseľ je pri tejto hre viac než nutná. Preto je vhodné napríklad skúsiť meditáciu alebo rôzne dychové cvičenia. Pri hre sami seba povzbudzujte a hlavne neprestávajte kvôli ťažkým začiatkom hrať!